Potrawka z kurczaka, z ananasem

Delikatny kurczak z ananasem i sosem bardzo nam smakował - jadłam kiedyś podobne danie u koleżanki jednak tamto było przygotowane na bazie torebkowego gotowca a ja wolę sama doprawić i wyszło mi bardzo smakowicie.


składniki:
  • 2 duże filety z piersi kurczaka
  • 5 - 6 krążków ananasa konserwowego
  • 1/3 szkl. zalewy od ananasa
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/2 łyżeczki suszonych, zmielonych na proszek pomidorów,
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony, kurkuma, chili mielone, tymianek
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 4 łyżki mąki pszennej

sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i skropiłam sosem sojowym. W cienkie piórka pokroiłam obraną cebulą a ananasa podzieliłam na mniejsze kawałeczki. Mięso obtoczyłam w mące i wrzuciłam na patelnię, na mocno rozgrzany olej, zrumieniłam lekko ze wszystkich stron. Kiedy się podsmażyło dodałam cebulę i ananasa, smażyłam razem kilka minut mieszając. Następnie wlałam zalewę od ananasa i 1/2 szkl. wody, dodałam pomidory suszone, nieco kurkumy, chili i tymianku, oprószyłam też lekko pieprzem. Dusiłam kilka minut na małym ogniu po czym wlałam mleko rozmieszane z okruszkami mąki pozostałej na dnie talerza, na którym obtaczałam w niej mięso. Dusiłam jeszcze razem kilka minut, doprawiłam solą do smaku. Podałam z ryżem posypanym posiekanym, cienkim szczypiorkiem.

6 komentarzy:

  1. Świetne danie. Za pierwszym razem robiłam je z obawą ze względu na ananasa w połączeniu z kurczakiem, ale teraz wiem, że te dwie rzeczy dają razem wspaniały efekt smakowy. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też wolę sama coś upichcić, nawet jeżeli nie mam czasu na gotowanie to już wolę samodzielnie zrobioną jajecznicę niż proszkowego lub słoiczkowego gotowca. A kurczaka z ananasem na ryżu w domowym sosie uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny kurczak, również dobrze smakuje kiedy zamiast ananasa są brzoskwinie(ale wtedy trzeba uważać bo mogą się rozlecieć). Nie miałam akurat w domu suszonych pomidorów, więc trochę poeksperymentowałam z przyprawami-oprócz kurkumy dodałam imbir, curry i trochę ostrej papryki. Wyszedł przyjemy słodko-ostry smak.
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł z tymi brzoskwiniami - nie wpadłam na to :-) slaskodkuchni, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki kurczak jest przepyszny i smakuje starszym i młodszym. Ja zamiast zwykłego mleka, dodaję mleko kokosowe (skondensowane), smakuje jeszcze lepiej i nadaje w połączeniu z kurkumą taką lekką orientalną nutkę;) Polecam zwłaszcza dla dzieciaków, również z brzoskwinią. Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis! Uwielbiam takie słodko-słone połączenia :) Zastanawiam się czy jeszcze nie zaszaleć smakowo i zamiast ananasa nie spróbować do tego gruszki :) myślę, że mogłoby być ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger