Domowe przetwory. Sałatka z cukinii, z czosnkiem, chili i koperkiem

Kolejnych kilka słoików sałatki wyniosłam właśnie do spiżarni. Tym razem zapakowałam w nie delikatną cukinie dobrze doprawioną czosnkiem, chili i koperkiem, w słodko kwaśnej zalewie. Dla mnie coś pysznego zarówno jako dodatek do dań obiadowych jak i np. do hamburgerów

Cukinię możecie pokroić w zwykłe plasterki, niekoniecznie w długie wstążki, a sałatka będzie równie dobra. Możecie też zrobić sałatkę z cukinii dodając do niej inne, kolorowe warzywa.

sałatka na zimę , cukinia , wstążki z cukinii , słoiki , moja spiżarnia , domowe przetwory


Sałatka z cukiniowych wstążek, z czosnkiem i chili

czas przygotowania: 20 min. + 60 min. macerowania warzyw + czas pasteryzacji
składniki: 
  • 1600g cukinii, u mnie m/w po połowie zielonej i żółtej
  • ok. 60g  soli kamiennej 
  • 1 strączek ostrej papryczki (1-2 łyżeczki posiekanego miąższu)
  • 1 główka czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 200 ml syropu cukrowego 1:1
  • 140 ml octu winnego białego

sałatka na zimę , cukinia , wstążki z cukinii , słoiki , moja spiżarnia , domowe przetwory
sałatka na zimę , cukinia , wstążki z cukinii , słoiki , moja spiżarnia , domowe przetwory
sałatka na zimę , cukinia , wstążki z cukinii , słoiki , moja spiżarnia , domowe przetwory
sałatka na zimę , cukinia , wstążki z cukinii , słoiki , moja spiżarnia , domowe przetwory

Jak zrobić sałatkę z cukinii?

Do takiej sałatki nadają się nieduże, dość cienkie cukinie, z soczystym miąższem i słabo wykształconymi gniazdami nasiennymi. Wszystkie warzywa umyłam, osączyłam dokładnie. Z cukinii odcięłam końcówki. Do pokrojenia w podłużne, cienkie plasterki użyłam szatkownicy. Cukinię umieściłam w misce przesypując solą, odstawiłam na ok. 30 minut żeby puściła sok i zmiękła.

Czosnek obrałam, ząbki pokroiłam w cieniutkie plasterki. Z chili usunęłam pestki, pokroiłam w drobne paseczki. Koperek posiekałam. Papryczkę, koper i czosnek dodałam do cukinii. Wlałam też syrop cukrowy oraz ocet winny, wymieszałam wszystko i odstawiłam na kolejne 30 minut.

Tak przygotowaną sałatką napełniałam dość ścisło wyparzone słoiki. Nakładałam kawałki warzyw i uzupełniałam zawartość sosem jaki pozostał w misce. Słoiki zakręciłam. Wstawiłam je do dużego garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlałam zimną wodę - tyle żeby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzowałam 15 minut. Czas pasteryzacji liczę od zagotowania wody w garnku, ale po zawrzeniu zmniejszam płomień żeby tylko lekko mrugała. Po zapasteryzowaniu wyjęłam ostrożnie słoiki, sprawdziłam czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawiłam do ostudzenia stawiając do góry dnem.

Z podanej ilości składników zrobiłam sałatkę do 8 słoików 0,280 l 

Syrop cukrowy 1:1 to po prostu woda zagotowana z cukrem w proporcjach 1 część wody + taka sama ilość cukru.

sałatka na zimę , cukinia , wstążki z cukinii , słoiki , moja spiżarnia , domowe przetwory

4 komentarze:

  1. Wygląda cudnie, prze apetycznie.
    Czy po zastosowaniu, octu winnego bez problemu można przechowywać na zimę?
    Czy w tej kwestii, przepis jest wypróbowany ?
    Poszukuję właśnie przepisów , na winnym occie.
    Raz chyba buraczki robiła i się nie utrzymały...
    Serdecznie pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest sól, cukier, ocet, czosnek i wody odrobina, tyle tylko co do syropu, więc mnie się nie nie zepsuło. Niektórzy robią z octem spirytusowym, ale dolewają sporo więcej wody więc procentowo wychodzi podobnie. Poza tym przecież jeszcze pasteryzuję taką sałatkę

      Usuń
    2. Dziękuję za informację.:)

      Usuń
  2. Zrobiłam,wyszła pyszna

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger