Spaghetti z kurkami

Kurki, kurki, już chyba jedne z ostatnich w tym roku. Ale nie mogę narzekać bo nacieszyłam się nimi i jakoś wytrzymam do czerwca . . . Szczególnie, że w zamrażarce czeka kilka porcji na niedzielną jajeczniczkę :D


składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 500 g świeżych, drobnych kurek
  • 1/2 strączka papryczki chili
  • 1 cebula
  • 1 - 2 łyżki oleju albo oliwy
  • 150 ml słodkiej śmietanki, użyłam 18%
  • 2 - 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • kilka łyżek startego białego oscypka albo żółtego sera
  • do smaku: sól, pieprz mielony

sposób przygotowania: Nastawiłam wodę na makaron i naszykowałam dużą patelnię. Kurki oczyściłam i opłukałam tylko trochę pod bieżącą wodą. Ponieważ były drobne nie musiałam ich kroić. Posiekałam natomiast obraną cebulkę i świeże chili bez pestek. Makaron wrzuciłam do gorącej, osolonej wody. Na patelni rozgrzałam oliwę, dodałam chili, cebulkę a po chwili kurki. smażyłam 3 - 5 min. a następnie wlałam śmietankę i gotowałam razem chwilę aż sos nieco zgęstniał. Doprawiłam go solą i pieprzem. Kiedy makaron ugotował się al'dente odcedziłam go i przełożyłam szybko do gorącego sosu, wymieszałam i już można było nakładać. Na talerzach posypałam danie startym oscypkiem (bo akurat miałam, ale może być parmezan albo żółty ser) i szczypiorkiem.
Pyszne i szybkie do przygotowania danie.

4 komentarze:

  1. z checia sie pisze na porcyjke, z kurkami to musi super smakowac:)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie zrobiłam! pycha... Proste, szybkie, wyśmienite!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy kurki mrozisz surowe czy obgotowane ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie obgotowane, a przeważnie przesmażone na odrobinie tłuszczu

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger