Schabowy słonecznikowy

Schabowy to klasyka, ale można coś przekręcić i nadać kotletowi inny wygląd oraz smak. Czy eksperymentujecie z panierkami i przyprawami do tego pospolitego jak by się wydawało dania? Ja czasami tak bo nie ma nic gorszego jak nuda w kuchni. A pomysł na panierkę ze słonecznika podpatrzyłam w programie Ł'apetyt gdzie kotlety panierował tak Grzegorz Łapanowski - jego przepis możecie znaleźć TUTAJ


składniki:
  • 4 duże plastry schabu środkowego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki śmietanki słodkiej
  • 2 szkl. ziarna słonecznika
  • 4 łyżeczki sosu sojowego grzybowego
  • do smaku: pieprz mielony kolorowy
  • do obtoczenia: trochę mąki
  • do smażenia: olej słonecznikowy

sposób przygotowania: Plastry schaby lekko rozbiłam, oprószyłam z obu pieprzem kolorowym i skropiłam sosem sojowym grzybowym - po ok. 1 łyżeczce na 1 kotleta - odłożyłam na 30 min.. Jajko roztrzepałam ze śmietanką 12%. Mięso obtoczyłam kolejno w mące, jajku i ziarnach słonecznika. Ręką docisnęłam ziarno żeby dobrze się trzymało. Kładłam kotlety na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyłam z obu stron po kilka minut, aż ziarno ładnie się zezłociło.
Trzeba uważać żeby tłuszcz był gorący, ale nie za bardzo bo słonecznik bardzo szybko się rumieni i przypala. Podałam z sałatą i frytkami.

3 komentarze:

  1. Następnym razem jak schabowe to ze słonecznikiem! :) Reweelka~!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bazylia, polecam bo tak jest na prawdę pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj ja bardzo często kombinuję z panierkami - jest smacznie i ciekawie :) a tą panierkę widziałam w tym samym programie i od dawna planuję ją powtórzyć :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger