Soplówka jeżowata, małpia głowa

Soplówka jeżowata Hericinum erinaceum - wymierający już u nas, niestety, grzyb z rodzaju soplówek. Jest chroniona także w większości krajów Europy.

Przypominam, że wszystkie gatunki soplówek są w Polsce pod ochroną więc nie można ich zrywać ani niszczyć.



Owocnik soplówki jeżowatej dorasta nawet do 30 cm średnicy. Jest dość zwarty w formie - czasami kulisty albo poduchowaty, lub jajowaty. Z bulwiastej, czasami sercowatej w kształcie, nasady wyrasta zwisająca strzecha takich długich, 2-6 centymetrowych, kruchych kolców. Gęste, bardzo ścieśnione kolce przy nasadzie mają grubość do 2 mm, później są cieńsze. Cały owocnik jest biały, kremowy, z wiekiem żółtawy, ochrowy lub siwobrązowy.

Miąższ jest gruby, mięsisty, trochę włóknisty, ale sprężysty i dziurkowany. Zapach przyjemny, grzybowy a smak łagodny i słodkawy.

Soplówka jeżowata pojawia się od września do listopada. Można ją spotkać w lasach liściastych, mieszanych, starych parkach. Czasami ciężko ją zauważyć bo lubi rosnąć wysoko na pniu, kilka metrów nad ziemią, w miejscach gdzie drzewo zostało uszkodzone. Wyrasta się na starych pniach drzew liściastych - lubi dęby, buki, jabłonie, orzechy włoskie. Jest bardzo rzadka. To pasożyt i saprofit, wywołuje białą jednolitą zgniliznę drewna.

Młode owocniki soplówki jeżowatej są jadalne, ale jest to gatunek wymierający w Polsce więc nawet jeśli będziecie mieli szczęście go spotkać to zostawcie w spokoju, niech sobie rośnie. 

Soplówka jeżowata pochodzi Dalekiego Wschodu i jest tam bardzo cenionym gatunkiem grzyba. Hoduje się ją w celach konsumpcyjnych oraz pozyskuje z niej substancje pomagające w leczeniu chorób Parkinsona i Alzheimera. W Polsce też można już kupić kostki zaszczepione grzybnią tego gatunku i uprawiać go w warunkach domowych.

źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie” 
E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006
P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007   
W. Wojewoda „Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski.” IB PAN, Kraków 2003

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger