Chleb pszenny na sodzie i maślance

Jeśli macie w domu niżej wymienione składniki to za godzinę możecie mieć już swój własny, świeżutki  chleb. Jest niezwykle pachnący, wilgotny w środku a z wierzchu ma chrupiącą skórkę. Doskonale smakuje jeszcze ciepły, z odrobiną masła. Tak szybko to chyba chleba jeszcze nie piekłam a ponieważ jest nie tylko łatwy, ale też bardzo smakowity to pewnie będę robiła go w różnych wersjach smakowych. 

Pamiętacie Chleb maślankowy na drożdżach z marchewką? Jest cudowny! 

Chlebek z tego  przepisu wychodzi niewielki, ale nie warto piec takiego większego z pomnożonej  ilości składników. Jeśli jest Was w domu dużo i boicie się, że jeden bocheneczek nie wystarczy to zróbcie 2 lub 3 takie małe - łatwiej zarobić i formować ciasto. Na jednej blasze zmieszczą się nawet 4 małe chlebki. Nie warto także piec tego chleba na zapas bo szybko traci świeżość - najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Następnego dnia to już nie to.

Chlebek powstał w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie, ale w stosunku do pierwotnego przepisu poczyniłam wiele zmian.


soda bread , chlebek maślankowy , chleb jabłkowy , cebulka prażona , maślanka , bochenek , świeże pieczywo , domowe wypieki , moje wypieki , domowa piekarnia


Chlebek maślankowo-jabłkowy na sodzie, z majerankiem i kminkiem

czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia
składniki na 1 mały bochenek:
  • 270 g mąki pszennej luksusowej 
  • 3/4 łyżeczki soli 
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1/3 łyżeczki kminku mielonego 
  • 1 czubata łyżeczka posiekanego świeżego majeranku
  • 1 małe jabłko 
  • 4 łyżki cebulki prażonej 
  • 250 ml maślanki 
  •  
  • do posmarowania rąk - 1 łyżka oleju
  • do oprószenia bochenka - 1 łyżka mąki


soda bread , chlebek maślankowy , chleb jabłkowy , cebulka prażona , maślanka , bochenek , świeże pieczywo , domowe wypieki , moje wypieki , domowa piekarnia
soda bread , chlebek maślankowy , chleb jabłkowy , cebulka prażona , maślanka , bochenek , świeże pieczywo , domowe wypieki , moje wypieki , domowa piekarnia
soda bread , chlebek maślankowy , chleb jabłkowy , cebulka prażona , maślanka , bochenek , świeże pieczywo , domowe wypieki , moje wypieki , domowa piekarnia
soda bread , chlebek maślankowy , chleb jabłkowy , cebulka prażona , maślanka , bochenek , świeże pieczywo , domowe wypieki , moje wypieki , domowa piekarnia
soda bread , chlebek maślankowy , chleb jabłkowy , cebulka prażona , maślanka , bochenek , świeże pieczywo , domowe wypieki , moje wypieki , domowa piekarnia


Jak zrobić chleb sodowy z jabłkiem?

Rozgrzałam piekarnik do 200 st. C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia.

Do miski wsypałam mąkę, sól, sodę i kminek, wymieszałam. Majeranek posiekałam, jabłko obrałam ze skórki, miąższ pokroiłam w kosteczkę. Majeranek i jabłko dodałam do sypkich składników i wymieszałam. Wlałam maślankę i najpierw mieszałam ciasto przez chwilę łyżką a po chwili zagniotłam je ręką. Ponieważ ciasto jest lepkie więc posmarowałam ręce olejem i natłuszczonymi dłońmi uformowałam okrągły bochenek. Ułożyłam go na blasze, oprószyłam odrobiną mąki. Wierzch nacięłam ostrym nożem na krzyż.

Po wlaniu maślanki zachodzi reakcja między kwaśnym płynem a sodą oczyszczoną co widać w postaci tworzących się bąbelków w cieście i dlatego wszystkie czynności należy wykonywać szybko bo im szybciej chleb trafi do gorącego pieca tym lepiej.

Blaszkę z chlebem wstawiłam szybko do pieca. Chleb piekłam 45 minut. Po upieczeniu przełożyłam na kratkę i zostawiłam do przestudzenia.

 Źródło inspiracji

soda bread , chlebek maślankowy , chleb jabłkowy , cebulka prażona , maślanka , bochenek , świeże pieczywo , domowe wypieki , moje wypieki , domowa piekarnia

Chleb sodowy upiekły także:

Dorota - Moje małe czarowanie

Aneta - Piekielna kuchnia Anety
Nina - Gotuj sam!  
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Justyna - zdjęcie na FB 
Ewa - zdjęcie na FB 
Pati - Patison w kuchni
Lidia - zdjęcie na FB
Monika - Z chaty na końcu wsi   
Gosia - zdjęcie na FB
Kasia - zdjęcie na FB
Joanna - Piekę bo lubię 
Justyna - Gotowanie i pieczenie 
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Laura - Cafe Babilon
Joanna - Grunt to przepis 
Ewa - W mojej kuchni
Ewa - Ewa w kuchni
Edyta - Pasja smaku  

Dziękuję za wspólne pieczenie :)

20 komentarzy:

  1. Oooo, z tą cebulką musiał być pyszny ! Następnym razem wykorzystam Twój patent. Ja robiłam z podwójnej porcji, bo dzieliłam się nim z Rodzinką, ale kawałek ostał się na drugi dzień i też był smaczny, choć na ciepło jest najlepszy. Dzięki za kolejne wspólne wypiekanie i do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takimi dodatkami też musiał być pyszny :), dzięki za wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa wersja chlebka :)
    Dziekuję za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za wspolne pieczenie, moje kolejne podejście do soda bread będzie na wytrawnie. Narobiłaś mi smaka ta cebulką ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawie dobrałaś przyprawy :) Dzięki za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wspólne pieczenie, kuszące te Twoje dodatki (no może poza kminkiem :) )
    Pozdrawiam i do następnego razu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki Izuniu za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekny ten chlebus. Az szkoda ze przegapilam akcje ale i tak wyprobuje go na bank.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mi właśnie nie chciał się ten bochenek odkleić od rąk :( Mimo że posmarowałam dłonie olejem. Wyszedł mi pyszny, ale wcale nie taki okrągły, jak tobie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, każda mąka jest inna i być może w przypadku Twojego chleba trzeba było dosypać jej nieco więcej, ale to ciasto tak ma, że jest klejące. Jednak z bardziej zwartego ciasta łatwiej uformować bardziej równy bochenek

      Usuń
  10. Poproszę kromeczkę!Cudowny! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Obłęd!! Zdjęcia tego chleba to wręcz pachną świeżo upieczonym bochenkiem :) na pewno wypróbuję niech no tylko przyjadą wreszcie z moimi meblami do kuchni :) juz widzę jak w sobotni poranek wypiekam Twój chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam pytanie odnośnie mąki , czy można pszenną zastąpić razową?
    Z góry dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale jaką razową - pszenną czy żytnią? myślę, że można, ale zmieszałabym razową pszenną z taką z drobniejszego przemiału np. luksusową np. pół na pół

      Usuń
  13. Nie wierzę ! Chleb sodowy ! Idealny dla kogoś takiego jak ją,nieobytego z pieczeniem;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Od czytania i oglądania zdjęć ... zgłodniałam. Bardzo ciekawy przepis. Gratuluje!

    OdpowiedzUsuń
  15. Mi też nie wyszedł taki okrągły. Raczej kanciasty placek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli chleb nie wyrósł to znaczy, że ciasto było zbyt długo wyrabiane i siła sody osłabła a co do okrągłości to chyba po prostu kwestia wprawy

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger